Kategoria(t): kirjavinkkaus

Kirjavinkkejä kesään


Paikallislehti Kuriiri pyysi Posion kirjastolaisilta minivinkkejä kesän teemalehteen. Kuriiri ilmestyy vain Posiolla ja Ranualla, joten jaamme vinkit muidenkin iloksi.

Kurkistus antiikkialan pimeälle puolelle

C. L. Miller: Antiikin metsästäjän murhaopas (Otava, 2024)
Kirja löytyy myös e-kirjana Pohjoisen eKirjaston valikoimista

Arthur Crockleford kuolee epäilyttävissä olosuhteissa antiikkiliikkeessään. Hänen ystävänsä Carole Lockwood ja tämän veljentytär Freya Lockwood alkavat selvittää hänen kuolemaansa. Arthur on jättänyt jälkeensä vihjeitä, joiden avulla Lockwoodien on tarkoitus selvittää, mitä hänelle tapahtui. 

Asioiden selvittämiseksi Freyan täytyy palauttaa mieleensä taidot, joita hän käytti pari vuosikymmentä sitten ollessaan antiikin metsästäjä. Antiikin metsästäminen tarkoittaa antiikki- ja muinaisesineiden jäljittämistä ja niiden palauttamista oikealle omistajalleen.

Lyyrisen kaunis, raadollisen rehellinen henkilökuva

Helena Juntunen & Petri Tamminen: Joskus liikaa, aina liian vähän (Otava, 2023)
Kirja löytyy myös e-kirjana Pohjoisen eKirjaston valikoimista

Oopperalaulaja Helena Juntunen osaa tuottaa äänen lisäksi tekstiä. Petri Tammisen kokoama teos on suorastaan kaunokirjallinen. Keski-ikäisten muistelmille usein naureskellaan, mutta Juntunen on jo alle viisikymppisenä käynyt sekä pohjalla että huipulla useita kertoja. Hän avaa ikkunan sieluunsa, ilman itsekehua tai -sääliä. 

Elämän rajallisuudesta lempeällä otteella

Eleonore Holmgren: Viimeinen kesä (Minerva, 2023)
Kirja löytyy myös e-äänikirjana Pohjoisen eKirjaston valikoimista

Leskirouva Britta tuntee loppunsa lähestyvän ja haluaa jääräpäisesti viettää vielä yhden kesän rakkaassa huvilassaan Tukholman saaristossa. Koditon nuorimies Adam pakenee huumediileriä ja murtautuu Brittan kesäasuntoon. Pakon edessä Adam suostuu rouvan talonmieheksi. Viimeinen kesä on viihdyttävän kirjasarjan avausosa. Sarjassa ei tällä kertaa ole kyse romanttisesta rakkaudesta, vaan sukupolvien välisistä kuiluista ja siltojen rakentamisesta niiden yli.

Odottamattomat ystävykset

Muriel Barbery: Siilin eleganssi (Gummerus, 2010)

Pariisilaisessa hienostokerrostalossa ihmiset elävät elämäänsä kiinnittämättä kovin paljon huomiota ovenvartijarouvaan, Renée Micheliin. Hän hoitaa työnsä tunnollisesti ja iltaisin hän uppoutuu kirjoihin. 

Paloma Josse on kaksitoistavuotias tyttö, joka asuu samassa talossa Renéen kanssa. Tylsän ja suojatun elämän pelossa Paloma on päättänyt tehdä itsemurhan, kun täyttää kolmetoista. Nämä kaksi kohtaavat ja alkavat viettää aikaa yhdessä. Huomaamattaan he saavat toisiltaan tukea elämäntilanteissaan. 

Kaksikon elämä muuttuu jälleen, kun taloon muuttaa japanilainen Kakuro Ozu. Ystävyyden myötä Ozu alkaa tuoda esiin todellisen Renéen.

Silmäniloa taloon ja puutarhaan

Sirpa Hämäläinen: Mosaiikki valloittaa (Readme.fi, 2022)

Puuttuuko talosi seinästä persoonallinen numerokyltti tai kaipaatko pihaan hauskoja, värikkäitä elementtejä? Mosaiikkikirja sisältää osin kirjoittajan oman yrityksen mainostusta, mutta yhtä kaikki siitä saa hyviä vinkkejä sekä ohjeita helppoihin, kotona toteutettaviin mosaiikkitöihin. Niiden suunnittelu ja toteutus on mukavaa kesäpuuhaa vaikkapa koko perheen voimin. Materiaalina voi olla keramiikan lisäksi lasi tai kivi.

Höyhenenkeveitä säkeitä vakavasta aiheesta

Tittamari Marttinen: Tähdet syntyvät sattumalta (Kvaliti, 2023)

Aniko tuskastuu siihen, että hänellä on kaikki ihan hyvin. Lähipiiri leipoo jo poikaystävästä aviomiestä ja tulevaisuus on muutenkin ennalta käsikirjoitettu. Aniko tutustuu verkossa ihanaan, salaperäiseen Morganiin ja hyppää hänen mukanaan tuntemattomaan – ainoastaan huomatakseen, että verkossa on helppo esittää jotain muuta kuin mitä on. Rakkausmyrsky-trilogian avaus on kirjoitettu säeromaanin muotoon. Kirjoitusasu keventää raskaan oppiläksyn painoa. 

Virva Jakkula & Bertta Ruokamo, Posion kirjasto

Jätä kommentti