Kategoria(t): Yleistä

Kansien kätkössä – hanke Ranualla


Ranualla alkoi pyöriä 1.10.2023 Kansien kätkössä – Lukutaidon ja lukuinnon vahvistaminen uudella lukutaitotyön toimenpideohjelmalla varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa. Eli tuttavallisemmin Kansien kätkössä!

Hanke on Opetushallituksen rahoittama ja se on osa valtakunnallista Lukutaito-ohjelmaa, jonka piirissä toimivien hankkeiden tarkoituksena on kehittää monilukutaidon ja lukuinnon kehittymistä Suomessa. Hankkeessa toteutetaan ja sovelletaan Kansallisen lukutaitostrategian 2030 toimia ja tavoitteita. Lukutaitostrategian visio – Suomi maailman monilukutaitoisin maa 2030 – tavoittelee yhteiskuntaa, jossa lukutaidon merkitys tunnustetaan laajasti kaikilla aloilla ja jokainen saa tukea ja vahvistusta omalle lukutaidolleen läpi elämän.

Hankkeen tarkoituksena on lisätä edellytyksiä lukutaidon kehittymiseen ja kypsyttää lisää lukuintoa Ranuan kunnassa. Hankkeessa on kolme toiminnan kärkeä, joilla tavoitteita tuetaan. Ensimmäinen niistä on ranualaisten kohtaaminen. Talven aikana on tehty lukuisia työpajoja Ranuan peruskoululaisten kanssa, päiväkodeissa on järjestetty kuukausittaisia satutunteja ja Kansalaisopiston kanssa yhteistyössä on järjestetty kevään ajan Kirjakahvila –lukupiiriä. Lisäksi peruskoululaisten kanssa on käyty luokkaretkillä erilaisissa monilukutaidon kohteissa.

Toisena kärkenä on materiaalin tuottaminen. Hankkeessa on pyritty luomaan runsaasti monipuolista ja käyttöönottovalmista tehtäväsisältöä opettajien käytettäväksi. Monenmoisia tehtäväkokonaisuuksia tarinabingoista erilaisiin oppiainerajoja rikkoviin toimintatehtäviin on kirjattu ylös ja tehty saatavaksi Ranuan opettajille, mutta hankkeen lopussa kaikki materiaali ladataan myös Avointen oppimateriaalien palveluun eli aoe.fi -sivustolle, jossa materiaalit ovat kaikkien saatavilla koko maassa myös perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen ulkopuolella.

Kolmantena päätehtävänä on mahdollistaa lukutaidon kestävä kehittyminen myös tulevaisuudessa. Hankkeessa luodaan toimenpideohjelma ja organisoidaan sitä toteuttamaan lukutaitotyön työryhmä, joka koostuu kaikista sivistystoimen ja opetuksen yksiköistä ja niiden edustajista. Työryhmän käytössä on vuosikello, josta saadaan vakaa pohja ja tehokas suunnittelun työkalu helpottamaan työryhmän työskentelyä.


Hankkeessa hienointa on nähdä sekä sen välittömiä, että pitkän tähtäimen vaikutuksia. Jokaisen työpajan ja kirjavinkkauksen jälkeen saa kuulla kokemuksia ja uusia ideoita oppilailta. Päiväkotien satutunnit kirvoittavat keskusteluja pienten lasten kanssa ja lapset tunnistavat jo minut ikkunasta, kun olen tulossa lukemaan lisää satuja. Nyt lapset esittävät myös toiveita seuraavalle lukukerralle.  Jokaisesta kohtaamisesta on saman tien syntynyt uusia ideoita ja toiveita lukemisen suhteen. Parhaimmillaan hankkeen toimet toisintuvat tulevina vuosina tehtävien ja vuosikellon kautta ja innostus jatkaa kasvamistaan.

Hanketta koordinoi hanketyötekijänä minä, eli Johanna Keränen. Lisäksi helmikuun alusta apukäsinä hankkeessa on toiminut kasvatustieteiden maisteriopiskelija Vilja, joka suorittaa hankkeessa viimeistä harjoitteluaan huhtikuun loppuun asti.  Hanke pyörii 31.5.2025 saakka.

Hankkeen vaiheita voi seurata Kansien kätkössä – blogeista, joita ilmestyy kerran kuussa Ranuan kunnan sivuilla! https://www.ranua.fi/Kirjasto-Liikunta-Nuoret/Kansien-katkossa–hanke

Hanketyöntekijä Johanna Keränen

Jätä kommentti